Elazığ'da İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi bünyesindeki Girişimci Kuluçka Merkezinde geliştirilen proje ile üretilen robot, 1 buçuk tona kadar yük kaldırabiliyor.
Einstein'in 119 yıllık teorisini ispatlayan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, son olarak yeni nesil fotosentez aktif flaks cihazı ve sistemi geliştirdi. Bu yenilikçi sistem sayesinde, güneş ışığına ihtiyaç duymadan yapay fotonlarla bitki yetiştirme süreçlerini hızlandırmak ve verimliliği artırmak mümkün hale geliyor.
Elazığ'da araç bakım servis yetkilisi Merve Tel, bakımı yapılmamış klimaların bir çeşit akciğer enfeksiyonu olan lejyoner hastalığına neden olabildiğini, araçlardaki düzenli bakımın, hem klima performansıyla kullanım ömrünün uzadığını hem de bu bakımın insan sağlığı için oldukça önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de Einstein'e Nobel getiren meşhur teorisini ispat edip, bu teoriyi baz alarak fotonik ürün üreten ve dünya devleri ile yarışan Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO'su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, dünya vizyonunun değiştiğine, savaşlarda artık teknolojinin ön plana çıktığına dikkat çekerek, yerli ve milli yüksek teknolojinin ülkelerin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaptı.
Elazığ Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Elektronik Teknolojileri AŞ arasında nitelikli iş elemanı yetiştirilmesine yönelik olarak 'Güneş Paneli Üretimi ve Elektriksel Testleri' iş birliği protokolü imzalandı.
Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği elektrospin cihazı ile nanofiberlerin üretimini sağlayarak enerji depolama ve güneş pilleri gibi birçok alanda önemli bir ilerlemeye öncülük ediyor.
Elazığ'da hayata geçirilen 'Bir Çocuk Gelsin Uçağa Dokunsun' projesi ile kırsalda eğitim gören öğrenciler teleskopla güneşi gözlemledi, motor pervaneli maket uçak üretti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Elazığ'da ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer aldığı oturuma katıldı. Gezeravcı, burada yaptığı konuşmada uzayda gerçekleştirdiği ilk deney ve deneyimlerle de alakalı bilgi verdi.
Yurtiçinde otomotiv firmalarına yedek parça dağıtım hizmeti veren lojistik şirketi, yeni dönemde istihdam sayısını da arttırarak hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.
Türkiye'de üretilmeyip, dünyada sadece birkaç ülkede üretilen teknolojik cihazları Türkiye'de yerli olarak üreten teknoloji cihaz üretim kaşifi Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO'su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, son olarak savunma sanayi teknolojileri için yüksek enerji yayılma hızına sahip 'reaktif nanoenerjik graphene' üretti.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ithal cihazlara alternatif olarak ilk defa yerli 'Nanoteknolojik Kuantum Verım/Ipce' cihazı üretti. Bu sistemin şu anda ülkede üretilmediğini dile getiren Yakuphanoğlu, dünyadaki en güçlü rakibin ise Amerikalı bir firma olduğunu ifade etti.
Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı 'foton' teorisini ispatlayan Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, 'Bilindiği gibi 20. yüzyılın teknolojisi elektrik teknolojisiydi. 21. yüzyılda biz artık fotonik teknolojisini bekliyoruz. Geleceğin yüz yılı fotoniktir' dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde yapılan 'Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri' etkinliğinde Savunma Sanayi Başkanlığının açtığı standa kurulan milli muharip savaş uçağı KAAN simülasyonu ile çocuklar unutulmaz bir deneyim yaşadı.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Albert Einstein'ın 119 yıl önce ortaya koyduğu ışığın doğasıyla ilgili 'foton teorisi'ni ispatlamak adına nanoteknoloji sistem geliştirdi. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, geliştirdiği sistemle Einstein'ın ışığın hem parçacık hem de dalga davranışı gösterdiğine dair teorisini gözle görülür şekilde ispatladı.
Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde otizmli çocuklarının eğitimi ve duyguların tanımaları için insansı robot 'Pepper' geliştirildi. İnsanlarla iletişim kurabilen, soruları yanıtlayabilen ve duygularını anlayarak ona göre değişik reaksiyonlar verebilen robot Pepper, büyük ilgi gördü.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın milli çağrı işaretiyle iletişim kuracağı Elazığ'daki Kaya Karakaya Fen Lisesi'nde gurur ve heyecan üst seviyede. Ulaştırma Bakanlığı'nca iletişimin kurulacağı yerlerin isimleri açıklandıktan sonra okul ilk kez görüntülenirken, okul müdürü ve öğrencileri ise ilk defa uzaya çıkacak bir Türk ile iletişim kurarak, tarihi ana şahitlik edecekleri için hem mutlu hem gururlu hem de heyecanlı olduklarını ifade etti.
Eğitimde teknolojinin rolünün giderek arttığını belirten EB Dijital Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Baysak, Eğitim deneyimini zenginleştirmek için dijital dönüşüm süreci dikkatle yönetilmelidir' dedi.
Elazığ'da, Türkiye genelinde kutlanan Yerli Malı ve Tutumluluk Haftası çerçevesinde, İpek Yolu Uluslararası Gençlik Merkezi düzenlenen bir etkinliğe katılım sağlayarak açtığı stant ile göz kamaştırdı. İsmetpaşa İlkokulu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, yerli teknolojik ürünlerin sergilenmesi ve tanıtımı büyük ilgi gördü.
Sağlıktan sanayiye, hizmetten pazarlamaya tüm sektörlerin teknolojiye ayak uydurmaya ve kendisini günden güne geliştirip değiştirmeye devam etiğini vurgulayan EB Dijital Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Baysak, 'Dijital dönüşüm iş dünyasının vazgeçilmez bir aracı haline geldi' dedi.